Content management system

Voor een webredactie is het beheer van de website vaak een dagelijks terugkerende bezigheid. Natuurlijk wil je dat dit ook op een gebruiksvriendelijke en snelle wijze kan gebeuren.

Voor een webredactie is het beheer van de website vaak een dagelijks terugkerende bezigheid. Natuurlijk wil je dat dit ook op een gebruiksvriendelijke en snelle wijze kan gebeuren.

De keuze uit 2 systemen

Bij Zicht heb je de keuze uit 2 verschillende Content Management Systemen. We passen zowel het Zicht Symfony CMS als Craft 3 toe. Welk systeem we samen met onze opdrachtgever kiezen, hangt af van het type platform dat we gaan bouwen. Beide systemen zijn gebruiksvriendelijk, flexibel, veilig, schaalbaar en open source. We lichten hier de 2 systemen toe.

Craft 3 CMS

Craft 3 is een Amerikaans CMS, ontwikkeld op basis van open source technologie. Dit CMS vinden we erg geschikt voor contentgedreven platforms met een ambitieus redactieteam. Maar ook voor platforms die verschillende sites en online tools willen beheren vanuit één systeem.  De belangrijkste kenmerken op een rijtje:

 • Craft 3 is een commercieel CMS (op basis van open source technologie) dat wereldwijd door steeds meer bureaus wordt toegepast en dat professioneel ondersteund wordt door een eigen servicedesk. Het is dus altijd mogelijk om over te stappen op een andere leverancier, mocht dat ooit nodig zijn.
 • Craft 3 zit heel goed in elkaar, wat maakt dat onderhoud aan de website tegen relatief lage kosten kan worden uitgevoerd.
 • Bij de ontwikkeling van Craft 3 is security een van de belangrijkste uitgangspunten geweest. Dit maakt dat dit CMS uitermate veilig is.
 • Craft 3 is zo ontwikkeld dat het ook volledig als headless CMS toe te passen is. Bij een headless oplossing houd je de website en het gedeelte waar je content invoert volledig van elkaar gescheiden. De website haalt data op uit het CMS via een API. Dit heeft als voordeel dat je bijvoorbeeld je CMS niet hoeft aan te raken wanneer je een volledige rebranding doorvoert op de website. Ook kun je zo met hetzelfde CMS ook andere kanalen beheren, denk aan een app of een narrowcasting systeem.
 • Het biedt standaard heel veel functies waar je als contentbeheerder erg blij van wordt zoals live preview, gebruikersrollen, workflow management, een fantastische image editor met oa focal point en het gebruik van martrixblokken waarmee je templates modulair op kunt bouwen.
 • Craft 3 is multi site, dus je kunt met 1 CMS de inhoud van meerdere websites tegelijkertijd beheren!
 • Craft 3 bevat standaard al veel sterke features, maar er zijn veel plugins van hoge kwaliteit beschikbaar voor allerlei toepassingen en koppelingen aan andere systemen. 
 • Een heel belangrijke eigenschap van Craft is de snelheid van het systeem!
 • Het CMS is uiterst intuïtief en daarmee enorm gebruiksvriendelijk

Zicht Symfony CMS

Het door Zicht toegepaste Zicht Symfony CMS (Z-CMS) vormt het fundament van een groot aantal van onze websites en webapplicaties. Dit CMS hebben we ontwikkeld op basis van open source software en hebben we beschikbaar gemaakt voor de developerscommunity op GitHub. Dit CMS is door ons volledig op maat in te richten en is uitermate geschikt voor grotere platforms met complexe koppelingen. De kenmerken op een rijtje:

 • Het CMS is enorm overzichtelijk. Dit komt doordat we maximale invloed hebben op hoe het CMS eruit ziet. We zorgen voor een logische structuur die aansluit bij de workflow van de redactie en wat niet nodig is laten we weg uit de beheerschermen.  Het CMS is zo intuïtief opgezet dat we bijna nooit trainingen hoeven te geven. Vaak volstaat een korte instructie in onze studio.
 • We werken al meer dan 10 jaar met dit CMS en we hebben inmiddels een groot aantal features beschikbaar die door onze developers volledig op maat toe te passen zijn.
 • De logica aan de achterkant van het systeem hebben we zelf ontwikkeld en qua code slank en schoon opgezet. Met deze solide basis kunnen we complexe koppelingen efficiënt realiseren, uitbreiden en onderhouden. Schaalbaarheid is een belangrijk kenmerk van deze oplossing.
 • Het is gebouwd met het open source PHP framework Symfony. Dit framework wordt veel bureaus wordt toegepast, zowel in Nederland als internationaal. Duizenden developers wereldwijd hebben met deze toolbox al talloze slimme modules ontwikkeld, ‘bundles’ genoemd. Symfony vormt, samen met Laravel, de top op het gebied van PHP applicatie frameworks. Zicht Symfony CMS is veilig, stabiel en snel.