Bouwen aan een collectief geheugen

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)

Bouwen aan een collectief geheugen

  • Archief
  • Collectie
  • Community

Herinneringen uit het verleden

Verhalen van onderzoekers, geschiedkundigen en natuurlijk van Brabanders zelf staan op dit platform centraal. Bezoekers worden verleid hun eigen herinneringen te delen in verhaalvorm. Door deze content een prikkelende en interactieve online omgeving neer te zetten, wekken we het verleden tot leven.

Brabant vertelt over vroeger

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) beheert ruim 1.500 archieven en collecties. Op de website kun je met het materiaal uit de archieven verhalen vertellen over het Brabant van vroeger. De verhalen die ontstaan (nu al meer dan 5.000) maken de aanwezige documenten, foto’s en persoonsgegevens relevanter doordat ze in een context worden geplaatst. Een archief gaat op deze manier over jouw eigen familie, een herinnering of de straat waar je woonde.

Brabant vertelt over vroeger

Dit is tot nu toe de beste, mooiste en duidelijkste site die ik ooit in archievenland gezien heb. Een dikke gouden 10.

Reactie gebruiker

Waardevolle informatie

De verhalen die op het platform ontstaan zijn niet alleen belangrijk om de gebruiker te vermaken, vast te houden en te betrekken bij de inhoud. De verhalen en de discussies zijn ook van waarde om de informatie van het archief aan te vullen en te verbeteren. Ook wisselen de bezoekers van de website onderling informatie uit en worden vragen beantwoord over bijvoorbeeld stamboomonderzoek. De site kan zich met recht ‘Het Geheugen van Brabant’ noemen.

Waardevolle informatie

De community centraal

Het digitaliseren van de collectie heeft de afgelopen 10 jaar bij de meeste archieven in Nederland veel aandacht gekregen. Toch zijn er maar weinig archieven die bij het ontsluiten van de collectie de behoeften van de doelgroep centraal durven te stellen. Te vaak stopt het bij het doorzoekbaar maken van de beschikbare documenten, foto’s en persoonsgegevens. Bij dit project is een andere benadering gekozen. Op het platform van BHIC staat het faciliteren van de community centraal om zo de geschiedenis voor een brede doelgroep tot leven te wekken (ongeveer 50.000 unieke bezoekers per maand).

De community centraal

BHIC doet ook daadwerkelijk aan crowdsourcing, op natuurlijke wijze vervlochten met de bestaande site. Een profiel is ook echt een plek om kennis en content in te brengen. De site is daarmee een inspiratiebron voor de landelijke infrastructuur.

Jury - IVI Award (innovatie voor informatie)

Meest innovatieve platform

n 2014 ontving het platform de IVI Award en werd daarmee het meest innovatieve project op het gebied van het ontsluiten van informatie. Het zijn volgens de jury niet zozeer de toegang tot digitaal bronnenmateriaal en zoekmachines die bij hen in het oog zijn gesprongen, maar juist de interactieve, digitale (samen)werking tussen bezoeker/onderzoeker en archivaris. Dus het feit dat geschiedenisliefhebbers verhalen insturen, reageren op het forum, elkaar helpen en tips geven; die community rond het BHIC maakt de nieuwe website ‘Geheugen van Brabant’ zo bijzonder.

Meest innovatieve platform

Onder de motorkap

  • Framework Symfony
  • Archiefbeheer software Mais-Flexis
  • Beeldbank Picturae

Meer weten?

Zicht heeft ruime ervaring met de realisatie van websites voor erfgoedinstellingen. Zowel de profilering als organisatie als de technische aspecten m.b.t. rf ontsluiting van collecties.

Seb van Deursen Managing partner & Creative director
Bombardement op Rotterdam herdenken
Vorige

Bombardement op Rotterdam herdenken

Stadsarchief Rotterdam
Rotterdammers leiden je rond door de stad
Volgende

Rotterdammers leiden je rond door de stad

Gemeente Rotterdam