Bereid je voor op een overstroming

Rijkswaterstaat

Bereid je voor op een overstroming

  • voorlichting
  • data
  • locatie

Overstroom ik?

Rijkswaterstaat zet zich in voor een Nederland dat beschermd is tegen overstromingen. Dat gaat niet alleen over sterke dijken en slimme waterkeringen, maar ook over goede voorlichting. Zicht ontwikkelde de website overstroomik.nl waarop gebruikers zien op basis van hun adres of GPS-locatie hoe hoog het water kan komen bij een overstroming en hoe ze zich moeten voorbereiden op een mogelijke ramp.

Overstroom ik?

Persoonlijk maakt relevant

Een mogelijke overstroming in Nederland is voor veel mensen een onwaarschijnlijk scenario en iets voor in de verre toekomst. Onterecht want door klimaatverandering neemt de kans toe dat je ergens gedurende jouw leven met hoog water te maken krijgt. Door met op locatie gebaseerde informatie te werken, maken we het onderwerp persoonlijk en daarmee een stuk interessanter voor de gebruiker. Iedereen is wel nieuwsgierig naar hoe hoog het water in de eigen straat staat bij een overstroming.

Persoonlijk maakt relevant

De impact van een overstroming

Het is belangrijk om niet alleen de centimeters te communiceren, maar ook over de impact die deze centimeters hebben op jouw dagelijks leven. Bij een overstroming is de kans groot dat er geen stroom en gas meer is. Zendmasten voor telefonie vallen uit waardoor je geen contact meer kan leggen met anderen. En ga zo maar door. We brengen dit over door de situatie op een eenvoudige manier uit te leggen met herkenbare iconen. 

De impact van een overstroming

Jezelf voorbereiden in 4 stappen

Voor Rijkswaterstaat is het belangrijk dat de gebruiker niet stopt in het scherm met de waterhoogte, maar doorgaat naar de informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op een overstroming.  Om dit te stimuleren presenteren we de verdiepende informatie als 4 eenvoudige stappen. Dat klinkt lekker overzichtelijk en behapbaar. Daarnaast zijn mensen van nature geneigd om een reeks af te maken waaraan ze zijn begonnen. We hopen dat mensen na het lezen van één stap sneller doorklikken naar de volgende stap.

Jezelf voorbereiden in 4 stappen
Koppelen met centrale database

Koppelen met centrale database

Voor de website is er een koppeling gemaakt met het Landelijk Informatiesysteem Water en Overstromingen (LIWO). Deze database bevat kaartlagen over wateroverlast en overstromingen in Nederland.

Schaalbare hosting op Cloud Foundry

Omdat de website niet down zou mogen gaan in het geval van een daadwerkelijke calamiteit zoals een overstromingsdreiging, of bijvoorbeeld door plotselinge media-aandacht, is er samen met Rijkswaterstaat gekozen voor hosting op een Cloud Foundry platform. Deze oplossing, gebouwd op het Kubernetes platform, stelt overstroomik.nl in staat om automatisch op te schalen als er behoefte is aan meer capaciteit.  

Schaalbare hosting op Cloud Foundry

Huisstijl en logo

In het project heeft het designteam de huisstijl van het platform een stap verder gebracht. Het kleurgebruik hebben we meer in balans gebracht, we hebben nieuwe iconen gemaakt en een nieuw logo ontwikkeld.

Huisstijl en logo

Teksten en UX-copy

De teksten op de website hebben we samen met Rijkswaterstaat geschreven. Onze rol hierbij was het logisch groeperen en structureren van bestaande content. Maar ook hebben we de taal die wordt gebruikt vereenvoudigd en voor een brede doelgroep begrijpelijk gemaakt. En ook is er veel aandacht geweest voor UX-copy. Dat zijn bijvoorbeeld de instructies en knopteksten. Deze moeten super duidelijk zijn want verwarring is een grote conversiekiller.

Teksten en UX-copy
Focus op een scherpe user flow

Focus op een scherpe user flow

We hebben tijdens het ontwerpproces continu gezocht naar oplossingen die de user flow  nog eenvoudiger en begrijpelijker maakten. Het ontwerpprincipe mobile first heeft ons hierbij geholpen. Dat de user flow goed werkt werd bevestigd in een user test waarbij de gebruikers er moeiteloos doorheen vlogen.

Heb jij ook iets uit te leggen?

We helpen je graag om een ingewikkeld onderwerp eenvoudig uit te leggen. Onze strategen, ontwerpers, contentspecialisten en programmeurs staan voor je klaar. Neem contact op met Zicht voor een vrijblijvend gesprek.

Door meer kennis milieubewuster verpakken

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken

Door meer kennis milieubewuster verpakken

Bekijk case
Ontdek de unieke collectie van een bijzonder museum

Kröller-Müller Museum

Ontdek de unieke collectie van een bijzonder museum

Bekijk case