Call-to-action het beste onder aan de pagina?

Call-to-action het beste onder aan de pagina?

10 augustus 2015

Een aantal websites zijn na gebruiksonderzoeken tot de conclusie gekomen dat de belangrijkste buttons en call-to-actions niet boven aan de pagina geplaatst moeten worden.

Waarom?

Naast dat je er vanuit kunt gaan dat iedereen begrijpt dat je moet scrollen om alle content te zien (hier schreven we eerder een blogpost over), kan de scroll-reflex van de gebruiker zo erg zijn dat je rekening moet houden met het volgende:

  • Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat er meer tijd ‘onder de vouw’ dan ‘boven de vouw’ wordt gespendeerd.
  • Veel mensen beginnen al met scrollen voordat de website helemaal is ingeladen. Dit zorgt ervoor dat een aantal mensen de website ‘boven de vouw’ helemaal niet meer zien.
  • Een call-to-action moet bovenin vaak concurreren met andere aandachtstrekkers.
  • Een call-to-action (rechts) bovenin wordt soms niet gezien door ‘banner-blindness’. 
  • Een gebruiker is pas toe aan de ‘call-to-action’ wanneer hij overtuigd is van het product. Een ‘call-to-action’ onderin sluit beter aan bij het proces van een consument (koopbeslissingsproces). 

Op het blog Kissmetrics staat een leuk artikel over dit onderwerp. En bij punt 10 van een blogartikel op Contentverve staat een praktijkvoorbeeld uitgelicht.

Onderzoek de beste call-to-action plek!

We hopen dat je na het lezen van deze blogpost niet ineens alle call-to-actions onder aan je pagina zet. Het zal per gebruiker, per device, per website, per gebruiksdoel verschillen. Wel staat vast dat we niet meer vanzelfsprekend de 'bovenkant' als de beste plek voor conversie kunnen beschouwen. We adviseren om de beste plek voor een conversie-button te onderzoeken. Dat kan bijvoorbeeld met AB-testing. Maar ook kun je laagdrempelig beginnen met een tool zoals Mouseflow: hier schreven we een blogpost over.

We hebben het bijvoorbeeld zelf op 2 plekken (bovenaan in het menu en onderaan aan het einde van de lees-flow) toegepast op de website van Jack (electric scooter).