Zicht breidt productaanbod uit met Craft 3 CMS

Zicht breidt productaanbod uit met Craft 3 CMS

Seb van Deursen
Seb van Deursen - 1 juli 2021

Zicht heeft haar productaanbod uitgebreid met het CMS (content management systeem) Craft 3. Dit CMS bieden we naast ons oude vertrouwde Zicht CMS aan. Hier lees je over de voordelen van Craft en de manier waarop we dit toepassen.

Waarom Craft CMS?

De afgelopen jaren groeide bij ons de wens om op het gebied van het CMS meerdere mogelijkheden te hebben, zodat we per klantvraag de meest geschikte technologie kunnen toepassen. Een tweede CMS naast ons Zicht Symfony CMS dus. 

Ons eigen CMS is uitermate geschikt voor maatwerk beheerfuncties, applicaties en koppelingen aan externe systemen, maar is relatief arbeidsintensief voor projecten met uitgebreide wensen op het gebied van contentbeheer.

Eind 2020 zijn we om die reden op zoek gegaan naar een CMS dat standaard over veel beheer features beschikt, qua techniek bovengemiddeld goed presteert en een goede reputatie heeft op het gebied van security. Craft 3 heeft ons selectieproces ruimschoots doorstaan en behoort nu dus tot het standaard aanbod van Zicht.

De voordelen van Craft 3

Craft 3 is een Amerikaans CMS, ontwikkeld op basis van proven open source technologie. Het bijzondere is dat zowel opdrachtgevers, eindgebruikers als developers heel erg blij worden van de software!

Voordelen voor klanten

  • Craft 3 is een commercieel CMS dat wereldwijd door steeds meer bureaus wordt toegepast en dat professioneel ondersteund wordt door een eigen servicedesk. Het is dus altijd mogelijk om over te stappen op een andere leverancier, mocht dat ooit nodig zijn.
  • Craft 3 zit heel goed in elkaar, wat maakt dat onderhoud aan de website tegen relatief lage kosten kan worden uitgevoerd.
  • Bij de ontwikkeling van Craft 3 is security een van de belangrijkste uitgangspunten geweest. Dit maakt dat dit CMS uitermate veilig is.
  • Craft 3 is zo ontwikkeld dat het ook volledig als headless CMS toe te passen is. Bij een headless oplossing houd je de website en het gedeelte waar je content invoert volledig van elkaar gescheiden. De website haalt data op uit het CMS via een API. Dit heeft als voordeel dat je bijvoorbeeld je CMS niet hoeft aan te raken wanneer je een volledige rebranding doorvoert op de website. Ook kun je zo met hetzelfde CMS ook andere kanalen beheren, denk aan een app of een narrowcasting systeem.

Voordelen voor contentbeheerders

  • Het CMS is uiterst intuïtief en daarmee enorm gebruiksvriendelijk
  • Het biedt standaard heel veel functies waar je als contentbeheerder erg blij van wordt zoals live preview, gebruikersrollen, workflow management, een fantastische image editor met oa focal point en het gebruik van martrixblokken waarmee je templates modulair op kunt bouwen.

Voordelen voor developers

  • Craft 3 is multi site, dus je kunt met 1 CMS de inhoud van meerdere websites tegelijkertijd beheren!
  • Craft 3 bevat standaard al veel sterke features, maar er zijn veel plugins van hoge kwaliteit beschikbaar voor allerlei toepassingen en koppelingen aan andere systemen. 
  • Een heel belangrijke eigenschap van Craft is de snelheid van het systeem!

Craft 3 of Zicht Symfony CMS?

Voor alle andere producties passen we ons eigen Zicht Symfony CMS toe dat geheel in Symfony is ontwikkeld en ook als open source software beschikbaar is op GitHub. Dit CMS heeft als voordeel dat we inmiddels een groot aantal features beschikbaar hebben die door onze developers volledig op maat toe te passen zijn. Voor grotere platforms met complexe koppelingen blijft het Zicht CMS dus een goede oplossing.

In veel gevallen zal een hybride oplossing gewenst zijn; Craft 3 voor het beheer van alle content en Symfony voor de op de achtergrond draaiende applicaties. The best of two worlds zeg maar!

Momenteel passen we deze combinatie toe in een headless oplossing voor de nieuwe website van de Dierenbescherming. Ook zullen we een dergelijke hybride oplossing gaan toepassen voor de nieuwe website van Het Concertgebouw (beide releases verwacht in Q4 2021).

Nieuwsgierig naar Craft?

Meer weten over de toepassing van Craft CMS?  Neem contact op met Seb van Deursen.