Swipen met kunst op ARTtinder

Swipen met kunst op ARTtinder

18 juni 2015

Kunst naar links of rechts swipen om je kunstprofiel samen te stellen. Zicht online ontwikkelde voor ARTtube een applicatie om de museumbezoeker op een nieuwe manier te betrekken bij de tentoonstelling en het online video-platform.

ARTtube lanceert ARTtinder: een mobiele installatie voor in het museum.

Voor het eerst kunnen bezoekers door te swipen ontdekken welke kunst het best bij ze past. Vanaf vrijdag 19 juni kan het publiek na de opening van de tentoonstelling ‘Design Derby: Nederland-België (1815-2015)’ in Museum Boijmans Van Beuningen kennis maken met deze vernieuwende vorm van publieksparticipatie in het museum. 

Swipen voor je eigen kunstprofiel

In de ARTtinder installatie selecteert het publiek zijn favoriete kunstwerken uit een tentoonstelling of collectieopstelling van het museum dat hij bezoekt door deze te swipen naar ‘hot’ or ‘not’. Ieder kunstwerk is voorzien van tags, die samen met de afbeeldingen van de geselecteerde kunstwerken een persoonlijk kunstprofiel van de bezoeker vormen. Via de installatie kan de bezoeker ook vragen stellen aan de curator van het museum, waar hij per email een persoonlijk antwoord op krijgt. Van de meest interessante vragen maakt ARTtube in samenwerking met het museum een nieuwe video. Zo ontstaat een heel directe interactie tussen de bezoeker en het museum. Voor iedere bezoeker levert zijn ervaring met ARTtinder een persoonlijke kunstprofiel op, die hij met een unieke code na het museumbezoek op de website van ARTtube kan bekijken. Hier krijgt de bezoeker ook tips voor gerelateerde video’s over kunst en design, voor extra inspiratie en verdieping.

Reizen langs verschillende musea

ARTtinder heeft zijn primeur in de tentoonstelling Design Derby: Nederland-België (1815-2015), die van 20 juni t/m 13 september 2015 te zien is in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. In deze ‘design derby’ gaan de vormgevingsiconen van Nederland en België van de afgelopen 200 jaar een spannende confrontatie met elkaar aan. Via ARTtinder kan het publiek zijn favoriete designobjecten selecteren en op basis van gerelateerde tags zijn persoonlijke kunstprofiel ontdekken.
Na de tentoonstelling zal de mobiel met ARTtinder verder reizen langs tentoonstellingen en collectieopstellingen in de andere ARTtube-musea, dat zijn er inmiddels vijftien, verspreid over Nederland en België. In ieder museum wordt de inhoud van de installatie aangepast aan de kunstwerken in het museum.

Bezoekerservaring verbeteren

De samenwerkende musea van ARTtube hechten veel belang aan het verbeteren van de bezoekerservaring door meer interactie met het publiek te creëren en de educatieve waarde van het museum te vergroten, zowel via online media als in het museum zelf. ARTtinder is een innovatief project dat het fysieke museumbezoek direct verbindt aan de rijke online aanwezigheid van de musea. De installatie levert het museum ook inzichten op over de ervaring van het publiek van een tentoonstelling: welke kunstwerken zijn het meest geliefd bij de bezoekers, welke werken leveren vragen op, wat wil de bezoeker graag weten het museum?

Ontwerp en design 

De applicatie op de schermen is ontwikkeld door Zicht online. De fysieke installatie die in het museum staat is ontworpen door Studio Parade.