Het wordt weer korter

Het wordt weer korter

Daniël Plazier
Daniël Plazier - 19 januari 2016

Langere webpagina's zijn inmiddels geaccepteerd: mensen scrollen! Toch zijn er grenzen. Een langere webpagina is niet altijd gebruiksvriendelijk. Hoe zorg je voor een fijne gebruikservaring op een lange webpagina?

Responsive in het kort

Bij de ontwikkeling van een website houden we rekening met zowel smartphones, tablets als deskop-computer. Het principe dat de meeste bureaus hiervoor hanteren wordt ‘responsive’ genoemd. Bij ‘responsive’ kunnen de verschillende onderdelen van een webpagina van formaat, positie, volgorde of gedaante veranderen om zo op elk schermformaat/ device een optimale beleving te geven.

Lang is goed, maar er zijn grenzen

De meest eenvoudige ‘repsonsive’ oplossing is om bij een kleiner schermformaat alle onderdelen onder elkaar te zetten. Ondanks dat mensen gewend zijn om door lange pagina’s te scrollen (hier schreven we eerder een blogpost over), mag een pagina voor een goede gebruikservaring niet té lang worden. Zes keer scrollen op een smartphone begint toch echt wel vervelend te worden. Wat hebben we hier in 2015 aan gedaan en zal in 2016 een vervolg krijgen?

1. De gebruiker helpen bij het navigeren over een lange pagina

Denk aan anchor-links en meescrollende (sub)navigatie.

2. Het managen van de verwachtingen van de gebruiker door een indicatie te geven van de lengte van de pagina

Denk aan een horizontaal streepje dat aangeeft hoe lang de pagina nog is.

3. Een meer directe route prominenter en gebruiksvriendelijker aanbieden

Denk aan een slimme zoekfunctionaliteit met zoeksuggesties tijdens het typen.

4. De lengte terugdringen door andere interactiepatronen aan te bieden op de pagina

Daarbij kijken we goed naar navigatievormen die we zien bij succesvolle app’s. Denk aan horizontale swipe-carrousels, knoppen die content laten uitklappen en het oproepen van lagen die over de pagina heen schuiven. Deze oplossing is op dit moment het meest arbeidsintensief om te ontwikkelen, maar we zien dit wel als 'de volgende stap' die we gaan maken in onze weboplossingen.