Goodbye Pixel Perfect

Goodbye Pixel Perfect

1 augustus 2015

In een ‘responsive ontwerp’ moet je naar een ander soort perfectie streven dan dat we een aantal jaar geleden deden. Het 'pixel perfect pielen in photoshop' is voorbij! We denken nu meer in 'flexibele design-bouwblokken'.

Een responsive design dat zich aanpast aan het schermformaat waarmee de website wordt benaderd, vereist een vrije benadering van het ontwerp. Het op de pixel nauwkeurig doorvertalen van het photoshop-ontwerp is niet meer realistisch (en relevant). Waarom? Er zijn tegenwoordig veel verschillende schermformaten waar we rekening mee moeten houden. We kunnen niet meer uitgaan van 1 vast canvas waar we op ontwerpen. Hier schreven wij eerder een blogpost over.

In de geest van het design bouwen

In onze 'responsive' design stellen we 'flexibiliteit' centraal. We definiëren samen met de opdrachtgever een set aan design-bouwstenen die we (onder begeleiding van de artdirector of designer) tijdens het bouwen interpreteren. Het team bouwt dan meer ‘in de geest’ van het ontwerp dan dat het elke pixel die in photoshop staat als heilig beschouwt. 

Bovenstaand een aantal bouwblokken uit een set.

De artdirector als choreograaf

In ons scrumproces proberen we zo min mogelijk 'waste' te creëren en zo snel mogelijk onze developers iets tastbaars (en testbaars) te laten bouwen. Een designer bepaalt vooraf de designrichting en design-bouwstenen, maar is vooral tijdens het proces samen met developers aan het kneden. Het werk tussentijds laten testen door een artdirector of designer is dan ook cruciaal om de kwaliteit van het ontwerp te waarborgen.

Als een choreograaf bewaakt de designer het geheel en regisseert hij het samenspel van de verschillende design-elementen.