Accessible Summer in Rotterdam

Accessible Summer in Rotterdam

Judith van der Stok
Judith van der Stok - 24 juli 2017

Op donderdag 20 juli bezochten wij met een delegatie van 5 Zichters een UX Cocktail Hour over inclusive design & accessibility bij UnitID. Onder de naam ‘Accessible Summer’ kreeg een volle zaal jonge designers van diverse sprekers te weten wat hun ervaringen en tips zijn op dit gebied.

Het viel al direct op hoe accessible de meet-up zelf aangepakt was. In het programma werd vermeld dat de locatie hulphond- en rolstoelvriendelijk is en dat er een gebarentolk aanwezig zou zijn. Een goed voorbeeld van ‘practice what you preach’!

Martijn Pillich leidde de avond in waarna Dean Birkett van AssistiveWare het woord nam. AssistiveWare specialiseert zich in het ontwikkelen van apps voor mensen die gebruik maken van AAC: Augmentive and alternative communication. De app Proloquo2Go helpt mensen om te communiceren met anderen wanneer dit verbaal voor hen niet mogelijk is.

Dean Birkett heeft user testing hoog in het vaandel: Te vaak worden er aannames gedaan over hoe een product gebruikt zal worden en wat de verwachtingen zijn van de gebruiker. Alleen door direct contact te maken en de gebruiker te vragen naar zijn of haar verwachting, ervaring en feedback, kom je tot de beste doorontwikkelingen die op de wensen van de gebruikers aansluiten. Dit sluit naadloos aan op wat Lieve begin dit jaar al schreef, namelijk dat aannames je product kunnen verpesten

Mensen die beweren dat usertests overrated zijn, verklaar ik voor gek.

Dean Birkett

Na een korte break waar we onze glazen bijvulden en even konden bijpraten met collega’s en andere bekenden, startte de volgende spreker Bob Offereins van Microsoft zijn verhaal. Bob benaderde het onderwerp van accessibility van de andere kant. In 2007 werd hij voor 100% arbeidsongeschikt verklaard vanwege zijn visuele handicap, maar niets hield hem tegen om zijn ambities waar te maken. Tegenwoordig werkt hij als empowerment, change & innovation specialist bij Microsoft. Hij liet de groep met elkaar in gesprek gaan over de onderwerpen ambities waarmaken, risico’s nemen en grenzen verleggen. Bijzonder om te merken hoe onbekenden elkaar zo kunnen inspireren!

Wat ons het meest is bijgebleven van deze meet-up is dat we bij alles wat we doen in het achterhoofd willen houden dat iedereen meetelt en niemand uitgesloten mag worden van alles wat je als bureau ontwikkelt. Wat ons betreft is dat niet per definitie een designuitdaging, maar een uitdaging voor je organisatie in zijn geheel. Een uitdaging die wij graag ter harte nemen!