Het bombardement van 14 mei 1940 herdenken

Het bombardement van 14 mei 1940 herdenken

Danielle Enzler
Danielle Enzler - 12 mei 2020

Op 14 mei 2020 is het 80 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd door de Duitsers. Wij maakten voor het stadsarchief Rotterdam de website over de brandgrens die je terugbrengt naar 1940 en de verwoestende kracht van het bombardement toont.

Een kaart en getuigenverhalen

De website maakten we alweer een tijdje terug en kreeg dit jaar een update met een vernieuwde kaartweergave (navigator) en een verbeterde weergave van de getuigenverhalen.

Wat maakt dit project zo bijzonder?

  1. Centraal op de website staan 6 achtergrondartikelen die de geschiedenis van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog laten zien. Van bombardement tot en met de wederopbouw. Deze verhalen staan groot uitgelicht op de homepage van de website. Door met bewegend beeld, fotografie en een rijke tekstopmaak te werken, vertalen we archiefinformatie naar interessante verhalen die je verder wil ontdekken.
  2.  Via een interactieve kaart van Rotterdam kun je foto’s en filmpjes bekijken. Omdat de brandgrens een geografisch gebied omvat, is dit een belangrijk instrument om de bezoeker de omvang en impact van het bombardement te laten ervaren. We maken hier gebruik van Google Maps waarbij we lagen met historische informatie op hebben aangebracht.
  3. Wat dit project extra bijzonder maakt, zijn de 10 video-interviews van ooggetuigen die je op de website kunt bekijken. Wanneer je deze video’s bekijkt, krijg je pas echt goed mee hoe het op 14 mei 1940 was. De video’s zijn doorzoekbaar en vormen op deze manier ook een bron voor onderzoek.

Onze studio binnen de brandgrens

Naast dat het inhoudelijk een bijzonder mooi project is, is het voor Zicht extra bijzonder omdat we aan de Coolsingel zitten. We kijken uit op de gebouwen die gered zijn en de wederopbouw die heeft plaatsgevonden.